Η διατροφή των ατόμων που έχουν σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά

Μια διατροφή που επικεντρώνεται στην κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως, λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων είναι η καλύτερη για τη θεραπεία του διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα οδηγία που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia.

Η Ομάδα Μελέτης Διαβήτη και Διατροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη δημοσίευσε διατροφικές συστάσεις βασισμένες σε ενδείξεις για άτομα με διαβήτη. Η ομάδα διαπίστωσε ότι πολλαπλά διατροφικά μοτίβα, συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής διατροφής, της σκανδιναβικής δίαιτας και της χορτοφαγικής διατροφής, θα μπορούσαν όλα να προσφέρουν οφέλη στα άτομα που ζουν με διαβήτη.

Οι συστάσεις της Ομάδας Μελέτης Διαβήτη και Διατροφής ήταν μια ενημέρωση των συστάσεων που δημοσιεύθηκαν το 2004. Οι συγγραφείς έγραψαν ότι η οδηγία συντάχθηκε για να παρέχει συστάσεις βασισμένες σε ενδείξεις και καθοδήγηση σχετικά με τα μακροθρεπτικά συστατικά, τα τρόφιμα, τα διατροφικά πρότυπα και το ευρύτερο πλαίσιο του τρόπου ζωής για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και την αντιμετώπισή του.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναπτύχθηκαν για τους επαγγελματίες υγείας για να βιηθήσουν στη συζήτηση με τους ασθενείς τους. Αποτελούν ένα σημείο εκκίνησης για τη διατροφική θεραπεία, την οποία όλοι οι άνθρωποι με διαβήτη χρειάζονται και αξίζουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών υγείας δεν είναι εκπαιδευμένοι να παρέχουν διατροφική υποστήριξη.

Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, οι συγγραφείς συνιστούν τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα να χάσουν τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους για να μειώσουν τον κίνδυνο. Συνιστάται επίσης για την πρόληψη του διαβήτη ένας συνδυασμός υγιεινής διατροφής, τακτικής σωματικής δραστηριότητας, αποφυγής του υπερβολικού βάρους και διακοπής του καπνίσματος.

Μια ποικιλία τύπων δίαιτας και συνθέσεων μακροθρεπτικών συστατικών μπορούν να προκαλέσουν και να διατηρήσουν την απώλεια βάρους, αρκεί οι ασθενείς να ακολουθούν τις διατροφικές συστάσεις. Τα προϊόντα χαμηλής ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε προσωρινά για πρόκληση μείωσης βάρους ως ολικό υποκατάστατο δίαιτας είτε αντικαθιστώντας ένα έως δύο γεύματα την ημέρα. Η ύφεση του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παρατεταμένης απώλειας βάρους και ένα πρόγραμμα ολικής υποκατάστασης δίαιτας χαμηλής ενέργειας για 12 έως 20 εβδομάδες, με προσεκτικά προσαρμοσμένα αντιδιαβητικά φάρμακα καθώς και αντιυπερτασικά φάρμακα, θα μπορούσε να προσφέρει απώλεια βάρους 10% έως 15% για να προκαλέσει ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Οι ακραίες δίαιτες που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και οι δίαιτες με πολύ χαμηλή κετογονική δράση δεν συνιστώνται για τη μείωση του βάρους.

Για την πρόσληψη υδατανθράκων, η οδηγία έδωσε έμφαση σε τροφές που είναι φυσικά πλούσιες σε διαιτητικές ίνες, και ειδικά σε ελάχιστα επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, όσπρια, σπόρους, ξηρούς καρπούς και ολόκληρα φρούτα. Η πρόσληψη ζάχαρης πρέπει να είναι κάτω από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης ενός ατόμου και τα μη θρεπτικά γλυκαντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο της ζάχαρης.

Οι συστάσεις αναφέρουν ότι τα διαιτητικά λίπη πρέπει να προέρχονται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης που έχουν υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε μονοακόρεστα όσο και σε πολυακόρεστα λίπη. Τα κορεσμένα λιπαρά πρέπει να αποτελούν λιγότερο από το 10% της συνολικής ενέργειας ενός ατόμου και τα τρανς λιπαρά θα πρέπει να αποτελούν λιγότερο από το 1% της συνολικής ενέργειας.

Η πρόσληψη πρωτεΐνης για ένα άτομο με διαβήτη και φυσιολογικό βάρος θα πρέπει να αποτελεί το 10% έως 20% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Συνιστώνται υψηλότερες προσλήψεις για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία με εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης άνω των 60 mL/min/1,73 m2, η πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να αυξηθεί βραχυπρόθεσμα σε 23% έως 32% στο πλαίσιο μιας δίαιτας μείωσης του βάρους. Η πρόσληψη πρωτεΐνης θα πρέπει να είναι 10% έως 15% για άτομα με μέτρια διαβητική νεφροπάθεια.

Συνιστώνται δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά

Η ομάδα μελέτης συνέστησε αρκετές βασικές τροφές για βασικά γεύματα και σνακ για άτομα με διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων ελάχιστα επεξεργασμένων δημητριακών ολικής αλέσεως, ολικής αλέσεως λαχανικά και φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Οποιαδήποτε διατροφικά πρότυπα δίνουν έμφαση σε αυτά τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής διατροφής, της σκανδιναβικής δίαιτας και της χορτοφαγικής διατροφής, συνιστώνται για άτομα με διαβήτη. Η ομάδα μελέτης απαρίθμησε επίσης τρόφιμα και ποτά που πρέπει να αποφεύγονται, όπως κρέας, ποτά με ζάχαρη, γλυκά και επεξεργασμένα δημητριακά.

Ενώ οι συστάσεις που παρέχονται από την ομάδα είναι ευρείες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε πώς να προωθήσουμε τη μακροπρόθεσμη αλλαγή συμπεριφοράς σε άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, οι μελλοντικές συστάσεις θα πρέπει να διερευνήσουν τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις για να βοηθήσουν στην προώθηση μιας υγιεινής διατροφής.

Η αλλαγή του περιβάλλοντος των τροφίμων, όπως η κατάργηση των φόρων σε ορισμένα τρόφιμα ή η ύπαρξη σαφών κατευθυντήριων γραμμών για το ποια τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε δημόσιους οργανισμούς, θα πρέπει να είναι χρήσιμη, όπως θα ήταν η αντιμετώπιση ορισμένων εμπορικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας, όπως η επιβολή περιορισμών στη διαφήμιση τροφίμων ή στο μάρκετινγκ τροφών που συμβάλλουν σε κακά αποτελέσματα υγείας.

Βιβλιογραφία

Reynolds A, et al. Evidence-based European recommendations for the dietary management of diabetes. 2023;doi:10.1007/s00125-023-05894-8.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1394 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr