Η μείωση του βάρους βελτιώνει την ψυχική υγεία – δείτε με ποιό τρόπο

Η παχυσαρκία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία και η ψυχική υγεία έχουν μια πολύπλοκη και συνεχή σχέση. Η παχυσαρκία μπορεί να συνδεθεί με διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ας δούμε λοιπόν πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την ψυχική υγεία και γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα.

Οι διατραχές της ψυχικής υγείας μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την απώλεια βάρους με πολλούς τρόπους. Μερικές φορές τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης ή της διπολικής διαταραχής ή άλλων ψυχιατρικών παθήσεων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του βάρους. Φυσικά, αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία των διαταραχών ψυχικής υγείας, αλλά αυτοί οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν πρόσθετη βοήθεια για τη διατήρηση ή την απώλεια του βάρους λόγω των παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι οι συνθήκες ψυχικής υγείας μπορεί να δυσκολέψουν τους ασθενείς να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές υγείας.

Οι ασθενείς με παχυσαρκία μπορεί να αισθάνονται άσχημα για την εμφάνισή τους, οδηγώντας σε αισθήματα ανεπάρκειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Αυτό έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Επιπλέον, η παχυσαρκία μπορεί να δυσκολέψει τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που τους αρέσουν ή να αισθάνονται άνετα σε κοινωνικές καταστάσεις, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα συναισθήματα απομόνωσης και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Για κάποιον με σημαντική κατάθλιψη, το να σηκωθεί νωρίς από το κρεβάτι για να ασκηθεί ή να βρει χρόνο για να πάει στο παντοπωλείο μπορεί να φαίνεται αδύνατο. Η έλλειψη ύπνου λόγω αϋπνίας μπορεί να προκαλέσει κόπωση που περιορίζει την ικανότητα άσκησης. Για τους ασθενείς με διάσπαση προσοχής, το σνακ και η παρορμητική διατροφή μπορεί να είναι μια πρόκληση. Έτσι, η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη για πολλούς ασθενείς με διαγνώσεις ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, η μάχη με την προκατάληψη του βάρους είναι συχνά μια πηγή κατάθλιψης και άγχους που πολλοί ασθενείς περιγράφουν. Και, φυσικά, οι διατροφικές διαταραχές περιπλέκουν επίσης την απώλεια βάρους.

Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία μέσω των επιπτώσεών της στη σωματική υγεία. Οι ασθενείς με παχυσαρκία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σειρά από παθήσεις υγείας, όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχική υγεία, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πόνο, δυσφορία και μειωμένη κινητικότητα. Ο χρόνιος πόνος και η δυσφορία μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, άγχος και άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία. Όταν οι άνθρωποι χάνουν βάρος, συχνά αυξάνουν την άσκηση, η οποία είναι ευεργετική για τη διάθεση. Οι ασθενείς συχνά αισθάνονται ενδυναμωμένοι και αισιόδοξοι ενώ χάνουν βάρος, κάτι που μπορεί να ωφελήσει τη διάθεσή τους. Επιπλέον, η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, η οποία μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και τη συνολική ευεξία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν θετικό κύκλο βελτιωμένης αυτοεκτίμησης, αυξημένο κίνητρο και συνεχιζόμενη απώλεια βάρους.

Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να βελτιώσει την ψυχική υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους. Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων κόπωσης και ευερεθιστότητας που είναι κοινά σε άτομα με κατάθλιψη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία εάν δεν επιτευχθεί με υγιεινό τρόπο. Οι δίαιτες, ο περιορισμός των θερμίδων και η υπερβολική άσκηση μπορούν όλα να οδηγήσουν σε συναισθήματα άγχους, στρες και διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές. Οι ασθενείς συχνά βλέπουν τους κλινικούς ιατρούς ελπίζοντας ότι η απώλεια βάρους θα τους κάνει να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους ή θα βελτιώσει την κατάθλιψή τους. Δεν είναι ρεαλιστική προσδοκία, καθώς πολλά άτομα με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος αγωνίζονται επίσης με την εικόνα του σώματος ή την κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε την απώλεια βάρους με έναν υγιή, βιώσιμο τρόπο που λαμβάνει υπόψη τη σωματική και ψυχική υγεία.

Οι θεράποντες ιατροί μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας κατά την προσπάθειά τους για απώλεια βάρους. Ο έλεγχος για κατάθλιψη και διαταραγμένη διατροφή είναι αναπόσπαστο μέρος της βοήθειας των ασθενών να χάσουν βάρος. Χωρίς τη θεραπεία υποκείμενων διαταραχών της διάθεσης και παθήσεων ψυχικής υγείας, είναι δύσκολο να βοηθηθούν οι άνθρωποι να αδυνατίσουν. Εάν χρειάζεται να ξεκινήσει ένα νέο φάρμακο για έναν ασθενή που προσπαθεί να χάσει βάρος, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα που δεν αυξάνουν το βάρος ει δυνατόν. Η προσφορά θεραπείας στους ασθενείς είναι επίσης απαραίτητη. Και η ενθάρρυνση των ασθενών ότι η άσκηση μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ψυχική υγεία είναι μια άλλη επιλογή. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει επίσης να εργαστούν για να αντιμετωπίσουν την προκατάληψη και το στίγμα του βάρους. Θα πρέπει να γνωρίζουν την προκατάληψη και το στίγμα και να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για τους ασθενείς τους. Μπορούν να αποφύγουν τη χρήση στιγματιστικού λεξιλογίου και να προωθήσουν τη θετική εικόνα του σώματος και την αποδοχή του εαυτού τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του στίγματος βάρους στην ψυχική υγεία.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τόσο οι πτυχές της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας της παχυσαρκίας για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υγιεινές συμπεριφορές όπως τακτική άσκηση και υγιεινή διατροφή, αναζήτηση θεραπείας για θέματα ψυχικής υγείας και συνεργασία με παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για τη διαχείριση τυχόν υποκείμενων ιατρικών παθήσεων. Με την αντιμετώπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας, η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε έναν θετικό κύκλο βελτιωμένης υγείας και ευεξίας.

Ο αλγόριθμος της παχυσαρκίας από το Obesity Medicine Association έχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το γιατί συνδέονται η παχυσαρκία και η ψυχική υγεία και ποια φάρμακα μπορεί να είναι καλύτερα για τη θεραπεία παθήσεων ψυχικής υγείας χωρίς να προκαλούν αύξηση βάρους.

Βιβλιογραφία

Obesity Algorithm. https://obesitymedicine.org/obesity-algorithm/.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1394 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr