Οι θάνατοι από καρδιαγγεικά νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία αυξήθηκαν κατά 200% σε όλες τις φυλετικές ομάδες από το 1999 έως το 2020, μια στατιστική που αντανακλά τις συνέπειες για την υγεία του αυξανόμενου βάρους και της παχυσαρκίας.
Σε μια ανάλυση περισσότερων από 280.000 καρδιαγγειακών θανάτων στις ΗΠΑ με την παχυσαρκία να καταγράφεται ως η αιτία, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι μαύρες γυναίκες είχαν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία από όλες τις άλλες, μια τάση που είναι απροσδόκητη.
Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που δείχνει ότι η αυξανόμενη πληθυσμιακή επιβάρυνση της παχυσαρκίας μεταφράζεται σε αυξανόμενες τάσεις θανάτου από καρδιακές παθήσεις, που είναι το αντίστροφο της γενικής πτωτικής τάσης των θανάτων από καρδιακές παθήσεις. Διαπιστώθηκε ότι αυτές οι επιβλαβείς καρδιαγγειακές επιπτώσεις της παχυσαρκίας επηρέασαν ορισμένες κοινότητες περισσότερο από άλλες. Για παράδειγμα, άτομα από τη μαύρη φυλή είχαν υψηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών θανάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία από οποιαδήποτε άλλη φυλετική ομάδα σε όλη τη διάρκεια των 10 ετών. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι από φυλές Ινδιάνων της Αμερικής ή ιθαγενών της Αλάσκας είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στους θανάτους από καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Ο Raisi-Estabragh και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 281.135 ενήλικες με πρωταρχικό σημείο τον καρδιαγγειακό θάνατο και την παχυσαρκία που καταγράφηκε ως αιτία θανάτου, χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων Multiple Cause of Death. Οι θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια ορίστηκαν περαιτέρω ως ισχαιμική καρδιοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, υπερτασική νόσος, εγκεφαλοαγγειακή νόσος και άλλα. Οι ερευνητές υπολόγισαν τα απόλυτα, ακατέργαστα και προσαρμοσμένα ανάλογα με την ηλικία ποσοστά θνησιμότητας (AAMRs) ανά φυλή, λαμβάνοντας υπόψη τις χρονικές τάσεις και τις διακυμάνσεις ανά φύλο, ηλικία και κατοικία (αστική έναντι αγροτικής περιοχής).
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Heart Association.
Εντός της κοόρτης, το 43,6% των θανάτων ήταν γυναίκες. Το 78,1% ήταν λευκοί. Το 19,8% ήταν μαύροι. Το 1,1% ήταν Ασιάτες ή νησιώτες του Ειρηνικού και το 1% ήταν Ινδιάνοι της Αμερικής ή ιθαγενείς της Αλάσκας.
Συνολικά, οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση –17,6% στο ακατέργαστο ποσοστό όλων των θανάτων από καρδιαγγειακά από το 1999 έως το 2020, η οποία ήταν σταθερή σε όλες τις φυλές.
Σε αντίθεση με τις συνολικές τάσεις της καρδιαγγειακής θνησιμότητας, η προσαρμοσμένη στην ηλικία σχετιζόμενη με την παχυσαρκία θνησιμότητα τριπλασιάστηκε από το 1999 έως το 2020, με αύξηση των AAMR από 2,2 ανά 100.000 πληθυσμού σε 6,6 ανά 100.000 πληθυσμού, αύξηση 200%. Η αυξητική τάση ήταν σταθερή σε όλες τις ομάδες αγώνων. Ωστόσο, οι μαύροι ενήλικες είχαν τα υψηλότερα AAMR και οι Αμερικανοί Ινδοί ή οι ιθαγενείς της Αλάσκας είχαν τη μεγαλύτερη χρονική αύξηση σε AAMR με 415%.
Η πιο κοινή κύρια αιτία θανάτου ήταν η ισχαιμική καρδιοπάθεια, ακολουθούμενη από την υπερτασική νόσο, η οποία ήταν συχνότερη στους μαύρους ενήλικες (31%).
Μεταξύ των μαύρων ενηλίκων, οι γυναίκες είχαν υψηλότερα AAMR από τους άνδρες, με ποσοστά 6,7 ανά 100.000 πληθυσμού έναντι 6,6 ανά 100.000 πληθυσμού. Ωστόσο, σε όλες τις άλλες φυλετικές ομάδες, οι άνδρες είχαν μεγαλύτερο ποσοστό περιπτώσεων καρδιαγγειακής θνησιμότητας που σχετίζονται με την παχυσαρκία και υψηλότερα AAMR.
Αυτό είναι ένα απροσδόκητο εύρημα, γιατί σε μη επιλεγμένες επιδημιολογικές αναφορές, οι γυναίκες έχουν γενικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με τους άνδρες. Οι δυσανάλογες δυσμενείς εμπειρίες υγείας των μαύρων γυναικών έχουν επισημανθεί σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως η ψυχική υγεία, τα μητρικά αποτελέσματα και η καρδιαγγειακή υγεία. Οι μαύρες γυναίκες είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες στην κοινωνία, αντιμετωπίζοντας μειονεκτική θέση λόγω μιας σειράς κοινωνικών και οικονομικών μέτρων, που έχει αποδειχθεί ότι μεταφράζεται σε σημαντικές ανισότητες στην υγεία.
Οι μαύροι ενήλικες είχαν επίσης μεγαλύτερες AAMR όταν ζούσαν σε αστικά περιβάλλοντα έναντι αγροτικών περιοχών (6,8 ανά 100.000 πληθυσμού έναντι 5,9 ανά 100.000 πληθυσμού), ενώ το αντίστροφο παρατηρήθηκε για όλες τις άλλες φυλές, με μεγαλύτερο προσαρμοσμένο ως προς την ηλικία θάνατο σε αγροτικές και αστικές περιοχές.
Αυτή η μελέτη δείχνει την αυξανόμενη σημασία της παχυσαρκίας για τη δημόσια υγεία ως αιτία καρδιαγγειακών θανάτων, η οποία επηρεάζει ορισμένες κοινότητες περισσότερο από άλλες. Υπάρχει ανάγκη για παρεμβάσεις σε επίπεδο πληθυσμού για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να συνδυαστούν με αποτελέσματα προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένες ευάλωτες κοινότητες που επηρεάζονται δυσανάλογα.
Βιβλιογραφία
Raisi-Estabragh Z, et al. Racial Disparities in Obesity‐Related Cardiovascular Mortality in the United States: Temporal Trends From 1999 to 2020., J Am Heart Assoc. 2023;doi:10.1161/JAHA.122.028409