Μόλις ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα σχετίζεται με γραμμική αύξηση της συστολικής ΑΠ, ακόμη και για άτομα χωρίς υπέρταση, όπως έδειξαν τα δεδομένα από μετανάλυση διεθνών μελετών.
Δεν βρέθηκαν ωφέλιμες επιδράσεις σε ενήλικες που έπιναν χαμηλά επίπεδα αλκοόλ σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου, κάτι που μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι ισχύει. Προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση χαμηλού επιπέδου αλκοόλ συνδέθηκε με υξημένη ΑΠ με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση – αν και πολύ μικρότερη από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που παρατηρείται στους βαρείς πότες.
Ο Vinceti και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από επτά διαχρονικές μελέτες με 19.548 ενήλικες χωρίς υπέρταση ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο (68% άνδρες) οι οποίες αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ της λήψης αλκοόλ και της ΑΠ. Οι μελέτες διεξήχθησαν στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και δημοσιεύτηκαν από το 1997 έως το 2021. Η διάμεση παρακολούθηση σε όλες τις μελέτες ήταν 5,3 έτη. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη συνήθη λήψη αλκοόλ στην αρχή κάθε μελέτης. Η λήψη στη συνέχεια μεταφράστηκε σε γραμμάρια αλκοόλ που καταναλώνονταν καθημερινά. Τα πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν οι μέσες διαφορές με την πάροδο του χρόνου της συστολικής και της διαστολικής ΑΠ, που απεικονίζονται σύμφωνα με την αρχική λήψη αλκοόλ.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Hypertension.
Διαπιστώθηκε μια ουσιαστικά γραμμική θετική συσχέτιση μεταξύ της αρχικής λήψης αλκοόλ και των μεταβολών με την πάροδο του χρόνου στη συστολική και διαστολική ΑΠ, χωρίς να υποδηλώνεται κάποιο όριο (ουδός) έκθεσης-επίδρασης.
Σε σύγκριση με την απουσία κατανάλωσης αλκοόλ, η μέση συστολική ΑΠ ήταν 1,25 mm Hg υψηλότερη για όσους κατανάλωναν 12 g ημερησίως – ελαφρώς λιγότερο από μια κανονική μπύρα ή 1 ποτήρι κρασί στις ΗΠΑ – και 4,9 mm Hg υψηλότερη για όσους κατανάλωναν 48 g ημερησίως αλκοόλ. Ομοίως, η διαστολική ΑΠ ήταν κατά μέσο όρο 1,14 mm Hg υψηλότερη και 3,1 mm Hg υψηλότερη για όσους κατανάλωναν 12 g και 48 g, αντίστοιχα, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν.
Σε αναλύσεις υποομάδας στρωματοποιημένες ανά φύλο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σχεδόν γραμμική συσχέτιση μεταξύ της αρχικής πρόσληψης αλκοόλ και των μεταβολών της συστολικής ΑΠ για άνδρες και γυναίκες και για τη διαστολική ΑΠ μόνο στους άνδρες, ενώ υπήρχε μια ανεστραμμένη σχέση σχήματος U μεταξύ της διαστολικής ΑΠ και της πρόσληψης αλκοόλ στις γυναίκες.
Το αλκοόλ σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας αύξησης της ΑΠ. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο. Συνιστάται ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η αποφυγή του εάν είναι δυνατό.
Βιβλιογραφία
Di Federico S, et al. Alcohol Intake and Blood Pressure Levels: A Dose-Response Meta-Analysis of Nonexperimental Cohort Studies. Hypertension. 2023;doi:10.1161/HYPERTENSIONAHA.123.21224.