Η απόδοση στα τεστ οδήγησης ήταν χειρότερη με αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά και υπνωτικά, αλλά, απροσδόκητα, και με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Οι μειώσεις στην οδηγική απόδοση και το υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων με οχήματα συνδέονται με τη μεγαλύτερη ηλικία, λόγω χρόνιων ιατρικών παθήσεων και οπτικής και γνωστικής εξασθένησης. Σε πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση διαφόρων κατηγοριών φαρμάκων στην ικανότητα οδήγησης.
Σχεδόν 200 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (μέση ηλικία 73 έτη) χωρίς ενδείξεις άνοιας στρατολογήθηκαν από ένα ερευνητικό κέντρο ειδικό στη νόσο του Αλτσχάιμερ και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο επί 6 χρόνια. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τουλάχιστον δύο οδικές δοκιμές σε μια τυποποιημένη δημόσια διαδρομή εντός κυκλοφορίας 12 μιλίων και βαθμολογήθηκαν ως επιτυχία, οριακή ή αποτυχία από ένα εξεταστή.
Μετά από προσαρμογή για ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοδημογραφικών μεταβλητών, ιατρική συννοσηρότητα και οπτική οξύτητα, οι συμμετέχοντες είχαν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να λάβουν οριακή βαθμολογία ή αποτυχία με αυτοαναφερόμενη χρήση οποιουδήποτε αντικαταθλιπτικού, ηρεμιστικού, υπνωτικού ή μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου (ΜΣΑΦ).
Δεν σημειώθηκε σημαντική συσχέτιση με την οδηγική απόδοση για φάρμακα μείωσης των λιπιδίων, αντιισταμινικά, αντιχολινεργικά, συμπαθομιμητικά, αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.
Αυτή η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει τα πραγματικά κλινικά αποτελέσματα, όπως τα ατυχήματα. Ωστόσο, τα ευρήματά της θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την έναρξη πολλών κατηγοριών ψυχοδραστικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται συνήθως. Η συσχέτιση της κακής απόδοσης στην οδήγηση με τα ΜΣΑΦ είναι απροσδόκητη, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται σε γνωστές παρενέργειες των ΜΣΑΦ, όπως η ζάλη.
Βιβλιογραφία
Carr DB et al. Medication and road test performance among cognitively healthy older adults. JAMA Netw Open 2023 Sep; 6:e2335651.