Η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση για κοιλιακή παχυσαρκία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.
Το σωματικό λίπος γύρω από τα σπλαχνικά όργανα ενός ατόμου, γνωστό και ως κοιλιακό λίπος, είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο (ΣΝ). Ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία μελέτη που να διερευνά εάν η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη επεισοδίων καρδιαγγειακής νόσου.
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η κοιλιακή παχυσαρκία επηρεάζεται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως οι επιλογές του τρόπου ζωής. Πραγματοποιήθηκμε μια μελέτη με στόχο τη διαλεύκανση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της γενετικής προδιάθεσης στην κοιλιακή παχυσαρκία και των συμπεριφορών στον τρόπο ζωής σχετικά με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και τους πολλαπλούς δείκτες καρδιομεταβολικού κινδύνου.
Για να αξιολογήσουν τις συσχετίσεις, συμπεριέλαβαν δεδομένα από 282.316 λευκούς Βρετανούς ενήλικες από τη μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 12 δείκτες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου κατά την έναρξη και η περίοδος παρακολούθησης για τα περιστατικά ΣΝ ήταν 13,8 χρόνια. Αξιολόγησαν τον γενετικό κίνδυνο για κοιλιακή παχυσαρκία — που ορίζεται από την αναλογία μέσης προς τους γοφούς (WHR) — με σταθμισμένους βαθμολογίες πολυγονιδιακού κινδύνου (PRS) και υπολόγισαν τις βαθμολογίες του τρόπου ζωής με βάση πέντε παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής:
- υγιεινή διατροφή
- τακτική σωματική δραστηριότητα
- όχι τρέχον κάπνισμα
- κατανάλωση αλκοόλ λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα
- ύπνος για 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ.
Ο Kim και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση στην κοιλιακή παχυσαρκία. Όσοι είχαν μεσαίο ή υψηλό γενετικό κίνδυνο για κοιλιακή παχυσαρκία αλλά τηρούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΣΝ σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλό γενετικό κίνδυνο και ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Πιο συγκεκριμένα, η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής (έχοντας τέσσερις ή πέντε παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής) συνδέθηκε με 25% χαμηλότερο κίνδυνο για ΣΝ (HR = 0,75; 95% CI, 0,7-0,81) σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν έναν δυσμενή τρόπο ζωής (μηδέν ή ένας παράγοντας), ανεξάρτητα από το PRS για υψηλό WHR.
Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει την πιθανή αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων τροποποίησης του τρόπου ζωής στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, μεταξύ ατόμων με υψηλή γενετική ευαισθησία στην κοιλιακή παχυσαρκία. Μελλοντικές κλινικές μελέτες θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επικεντρωθούν στην προώθηση μέτρων υγιεινού τρόπου ζωής για άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο κοιλιακής παχυσαρκίας για την πρωτογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.
Ο υγιεινός τρόπος ζωής συνδέθηκε επίσης με υγιέστερα επίπεδα δεικτών κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου εκτός από την λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας και την τυχαία γλυκόζη, ανεξάρτητα από το PRS για υψηλό WHR. Ο εκτιμώμενος απόλυτος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου 12 ετών ήταν μεγαλύτερος για εκείνους με δυσμενή τρόπο ζωής με χαμηλό γενετικό κίνδυνο (2,08%) από ό,τι για εκείνους με ευνοϊκό τρόπο ζωής με μέσο γενετικό κίνδυνο (1,67%) και υψηλό γενετικό κίνδυνο (1,73%).
Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του προληπτικού εντοπισμού ατόμων που έχουν υψηλή γενετική προδιάθεση για κοιλιακή παχυσαρκία και στη συνέχεια την παρέμβαση για να βοηθηθούν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για την πρόληψη καρδιαγγειακών συμβάντων.
Βιβλιογραφία
Wang M, et al. Adherence to a healthy lifestyle, genetic susceptibility to abdominal obesity, cardiometabolic risk markers, and risk of coronary heart disease. Am J Clin Nutr. 2023;doi:10.1016/j.ajcnut.2023.08.002.