Τα διαγνωστικά λάθη στις ΗΠΑ συμβάλλουν σε 800.00 βλάβες και θανάτους ετησίως

Εκτιμάται ότι 795.000 άνθρωποι μένουν μόνιμα ανάπηροι ή πεθαίνουν από λανθασμένες διαγνώσεις κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο BMJ Quality and Safety.

Το 2015, η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής δήλωσε στην έκθεσή της «Βελτίωση της διάγνωσης στην υγειονομική περίθαλψη» ότι η βελτίωση της διάγνωσης ήταν μια ηθική, επαγγελματική και  επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο σημείωσε επίσης ότι η διαθέσιμη έρευνα δεν είναι επαρκής για να προεκταθεί η συγκεκριμένη εκτίμηση ή το εύρος της συχνότητας των διαγνωστικών σφαλμάτων στην κλινική πρακτική σήμερα.

Σε πρόσφατη μελέτη αναζητήθηκε μια επιστημονικά ισχυρή απάντηση στο ερώτημα πόσοι ασθενείς στις ΗΠΑ υφίστανται σοβαρές βλάβες ως αποτέλεσμα ιατρικών λανθασμένων διαγνώσεων.

Ο Newman-Toker και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια συγχρονική ανάλυση χρησιμοποιώντας δεδομένα εξιτηρίου από το νοσοκομείο από το 2012 έως το 2014 για να εξετάσουν ετήσια αγγειακά περιστατικά και λοιμώξεις και δεδομένα μητρώου των ΗΠΑ του 2014 για να εξετάσουν ετήσιους νέους καρκίνους. Στη συνέχεια, πολλαπλασίασαν τις εθνικές εκτιμήσεις για ασθένειες σε καθεμία από τις «τρεις μεγάλες» κατηγορίες με το ποσοστό των ασθενών με αυτή τη νόσο που υπέστησαν λανθασμένη διάγνωση ή σοβαρή βλάβη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ετησίως, υπήρχαν 6 εκατομμύρια αγγειακά περιστατικά, 6,2 εκατομμύρια λοιμώξεις και 1,5 εκατομμύρια καρκίνοι στις ΗΠΑ. Το σταθμισμένο μέσο διαγνωστικό σφάλμα και τα ποσοστά σοβαρής βλάβης ήταν 11,1% και 4,4%, αντίστοιχα, ανά περίπτωση νόσου.

Ο εκτιμώμενος ετήσιος αριθμός σοβαρών βλαβών ήταν 795.000, αλλά σε μια ανάλυση ευαισθησίας, αυτός μειώθηκε σε 549.000.

Οι 15 κορυφαίες νόσοι σε κάθε κατηγορία αντιπροσώπευαν το 50,7% όλων των σοβαρών βλαβών, ενώ οι πέντε κορυφαίες νόσοι – σήψη, δηλητηριώδης θρόμβωση, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνος του πνεύμονα και πνευμονία – αντιπροσώπευαν το 38,7%.

Αν και οι ερευνητές περίμεναν ότι ο ετήσιος αριθμός των σοβαρών βλαβών θα ήταν υψηλός και δεν εξεπλάγησαν από τις νόσους που ήταν συχνά ένοχοι, με έκπληξη είδαν ότι 15 ασθένειες αντιπροσώπευαν το 50% των σοβαρών βλαβών και οι πέντε πιο συχνά επιβλαβείς αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40% των σοβαρών βλαβών.

Λόγω του μικρότερου αριθμού νοσημάτω που συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό σε λανθασμένες διαγνώσεις και σοβαρές βλάβες, θα μπορούσε να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος αντιμετωπίζοντας λίγες μόνο επικίνδυνες ασθένειες που είναι σχετικά συχνές.

Οι ισχυρισμοί περί κακής πρακτικής στην πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι συχνά διαγνώσεις καρκίνου που χάνονται. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι τα χαμένα αγγειακά επεισόδια και οι λοιμώξεις να οδηγούν πιο συχνά σε σοβαρές βλάβες στους ασθενείς.

Αυτό οφείλεται στην πολύ μεγαλύτερη συχνότητα αγγειακών συμβαμάτων (~6 εκατομμύρια περιπτώσεις ΗΠΑ ετησίως) και λοιμώξεων (~6,2 εκατομμύρια περιπτώσεις ΗΠΑ ετησίως) σε σχέση με τους καρκίνους (~1,5 εκατομμύρια περιπτώσεις στις ΗΠΑ ετησίως), με συγκρίσιμα ποσοστά διαγνωστικών σφαλμάτων. Οι καρκίνοι πιθανότατα υπερεκπροσωπούνται σε ισχυρισμούς περί κακής πρακτικής, επειδή υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες με την πάροδο του χρόνου να χάσετε μια διάγνωση και συχνά υπάρχει μια διαδρομή που θα μπορούσε να αποφευχθεί το λάθος (π.χ. ένα χαμένο οζίδιο του πνεύμονα σε μια ακτινογραφία θώρακος).

Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει τις διαγνώσεις στεφανιαίου επισοδίου σε ασθενείς με πόνο στο στήθος ως ένα παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν αφιερώνουμε σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος του διαγνωστικού λάθους.

Η έρευνα πρέπει να αναπτύξει παρόμοιες, πολύπλευρες λύσεις για άλλες νόσους, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο. Χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό ομαδικής εργασίας, εκπαίδευσης, τεχνολογίας και συντονισμού (ανατροφοδότηση) για να δημιουργήσουμε πολλαπλά δίχτυα ασφαλείας, και στη συνέχεια μελέτες για να δείξουμε τον αντίκτυπό τους στην πρακτική. Χρειαζόμαστε δράση πολιτικής για την αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας, νέες μετρήσεις ποιότητας και ρυθμιστική ευθύνη για καλά διαγνωστικά αποτελέσματα και νέα μοντέλα πληρωμών για την παροχή κινήτρων για ακριβείς, έγκαιρες και αποτελεσματικές διαγνώσεις.

Βιβλιογραφία

Newman-Toker D, et al. Burden of serious harms from diagnostic error in the USA. BMJ Qual Saf. 2023;doi:10.1136/bmjqs-2021-014130.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1389 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr