Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) εκτός ιατρείου παρέχουν την πιο ξεκάθαρη εικόνα του καρδιαγγειακού κινδύνου για τους ασθενείς και είναι η ιδανική μέθοδος για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της υπέρτασης, ωστόσο οι περισσότεροι κλινικοί γιατροί εξακολουθούν να βασίζονται αποκλειστικά στις ανακριβείς μετρήσεις του ιατρείου.
Η διάγνωση και η θεραπεία της υπέρτασης βασίστηκαν κυρίως στη μέτρηση της ΑΠ στο ιατρείο. Ωστόσο, η ΑΠ μπορεί να διαφέρει σημαντικά όταν μετράται εκτός γραφείου και η αυξημένη ΑΠ εκτός γραφείου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ανεξάρτητα από την ΑΠ στο ιατρείο.
Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο το ιατρείο. Η μέση συστολική ΑΠ ήταν ήδη σε άνοδο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και πριν από την πανδημία του COVID-19, κατά τη διάρκια της οποίας η ρύθμιση της ΑΠ επιδεινώθηκε σημαντικά.
Αυτό είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να πατήσουμε το κουμπί επαναφοράς. Βαδίζουμε σε λάθος κατεύθυνση.
Ζητείστε μετρήσεις της ΑΠ στο σπίτι από τους ασθενείς σας
Στην κλινική πράξη, η ΑΠ συνήθως δεν μετριέται με ακρίβεια. Ακόμη και όταν ακολουθούνται τα σωστά βήματα μέτρησης της ΑΠ, οι μετρήσεις πιθανότατα δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη μέση ΑΠ ενός ατόμου. Ένας εργάτης, για παράδειγμα, πιθανότατα θα έχει πολύ υψηλότερη ΑΠ έξω από το ιατρείο όταν σηκώνει βαριά κουτιά από όταν κάθεται ακίνητος μέσα στο γραφείο ενός γιατρού.
Περνάμε πολύ χρόνο στο ιατρείο μετρώντας την ΑΠ, αλλά έχει πραγματικά σημασία ποια είναι η ΑΠ κάποιου στο ιατρείο; Χρησιμοποιούμε την ΑΠ ιατρείου, ακόμη και όταν μετριέται καλά, ως εκτίμηση της ΑΠ του ατόμου κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζωής, αυτό που ορίζεται ως «αληθινή» ΑΠ;»
Η μέτρηση της ΑΠ στο σπίτι προσφέρει πολλά βασικά πλεονεκτήματα: εξαρτάται λιγότερο από κλινικά εκπαιδευμένο προσωπικό και προσφέρει πολύ περισσότερες μετρήσεις από ό,τι στο ιατρείο.
Στο παρελθόν, στέλναμε νοσοκόμες, γιατρούς, ερευνητές στο σπίτι του ατόμου και μετρούσαμε την ΑΠ εκεί. Σήμερα, στέλνουμε στον ασθενή μια συσκευή και αυτός παρακολουθεί μόνος του τη δική του ΑΠ, συνήθως με μια ταλαντομετρική συσκευή. Μπορείτε να το κάνετε αυτό σε ημέρες ή εβδομάδες και πραγματικά να έχετε μια καλή εκτίμηση για το τι συμβαίνει.
Οι περισσότερες οδηγίες, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντήριων γραμμών του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας του 2017/Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, υποστηρίζουν την παρακολούθηση της ΑΠ εκτός ιατρείου για τη συνήθη διάγνωση και θεραπεία της υπέρτασης.
Ωστόσο, οι περισσότεροι κλινικοί γιατροί δεν χρησιμοποιούν συστηματικά την παρακολούθηση της ΑΠ στο σπίτι.
Ακόμη και αν μετράτε σωστά την ΑΠ στο ιατρείο, εξακολουθείτε να χάνετε την πλήρη πρόβλεψη κινδύνου που λαμβάνετε από την παρακολούθηση εκτός ιατρείου.
Διαφορές στην ΑΠ μεταξύ σπιτιού και ιατρείου
Τα όρια υπέρτασης είναι ελαφρώς διαφορετικά για την ΑΠ που μετράται εκτός ιατρείου σε σύγκριση με το ιατρείο. Η ΑΠ που μετράται στο σπίτι θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη. Το όριο των 135/85 mm Hg χρησιμοποιείται για τον ορισμό της υπέρτασης στο σπίτι.
Η 24ωρη καταγραφή ΑΠ χρησιμοποιείται για περίπου 50 χρόνια, ενώ η ΑΠ στο σπίτι είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η μία μέθοδος είναι ανώτερη από την άλλη και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι 2 αυτές μέθοδοι είναι ισάξιες. Για το λόγο αυτό, η AHA και η AMA ενέκριναν από κοινού την παρακολούθηση της ΑΠ στο σπίτι σε μια δήλωση πολιτικής το 2020.
Οι συσκευλες μέτρησης της ΑΟ υπάρχουν παντού και μπορείτε να αγοράσετε μια εύκολα και φτηνά. Υπάρχουν πολλά δεδομένα με μελέτες που δείχνουν ότι αν απλώς δώσετε σε κάποιον μια συσκευή στο σπίτι σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα, μπορείτε πραγματικά να δείτε μειώσεις της ΑΠ μέσα στους 6 πρώτους μήνες.
Οι άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν εκπαίδευση, επικοινωνία θεραπευτικών αποφάσεων και ιατρική διαχείριση, συνδέονται επίσης με περαιτέρω μειώσειςτης ΑΠ.
Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα είναι μια χαμένη ευκαιρία. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Έχουμε την τεχνολογία και πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε.
Βιβλιογραφία
Shimbo D, et al. Self-Measured Blood Pressure Monitoring at Home: A Joint Policy Statement From the American Heart Association and American Medical Association.Circulation. 2020;doi:10.1161/CIR.0000000000000803.