Σε μια μεγάλη ανάλυση της Διοίκησης Βετεράνων, η εξέταση της προκαλσιτονίνης δεν μείωσε τον αριθμό των ημερών λήψης αντιβιοτικών.
Σε τυχαιοποιημένες μελέτες που αφορούσαν ασθενείς με λοίμωξη της κατώτερης αναπνευστικής οδού (LRTI), η παρακολούθηση των επιπέδων προκαλσιτονίνης μείωσε την πιθανότητα έκθεσης στα αντιβιοτικά — ωστόσο, η εμπειρία στην κλινική πράξη λείπει. Για μια αναδρομική μελέτη κοόρτης σε 81 ιατρικά κέντρα της Veterans Administration (VA) με επιτόπια εξέταση προκαλσιτονίνης από το 2018 έως το 2021, οι ερευνητές ζήτησαν τα δεδομένα από το VA Corporate Data Warehouse για να εξακριβώσουν εάν η παρακολούθηση της προκαλσιτονίνης μείωσε τη διάρκεια της χρήσης αντιβιοτικών σε νοσηλευόμενους ασθενείς με υποτιθέμενη LRTI. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε έλεγχο προκαλσιτονίνης ταιριάστηκαν με αυτούς που δεν εξετάστηκαν.
Μεταξύ 35.610 επιλέξιμων επεισοδίων LRTI, τα 6.015 (17%) περιελάμβαναν τουλάχιστον μία εξέταση προκαλσιτονίνης 48 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας με αντιβιοτικά. Σε αυτήν την ομάδα, 3.435 (57%) πληρούσαν τα κριτήρια προκαλσιτονίνης για διακοπή αντιβιοτικών, αλλά μόνο 1.057 (31%) διέκοψαν τα αντιβιοτικά τους εντός 24 ωρών. Στην κοόρτη με αντιστοιχισμένη τάση, όσοι είχαν τεστ προκαλσιτονίνης πέρασαν κατά μέσο όρο 8 ημέρες σε αντιβιοτικά έναντι 7 ημερών για εκείνους που δεν έκαναν εξετάσεις. Η διάρκεια λήψης αντιβιοτικού για περισσότερες από 7 ημέρες ήταν σημαντικά πιο πιθανή σε όσους υποβλήθηκαν σε τεστ προκαλσιτονίνης από ό,τι όχι.
Σε αυτά τα νοσοκομεία με επιτόπιες εξετάσεις προκαλσιτονίνης, οι περισσότεροι επιλέξιμοι ασθενείς δεν ελέγχονταν, οι εν σειρά εξετάσεις δεν πραγματοποιούνταν τακτικά και συχνά δεν τηρούνταν τα κριτήρια για τη διακοπή των αντιβιοτικών. Ως εκ τούτου, αν και η παρακολούθηση της προκαλσιτονίνης μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση των αντιβιοτικών, έχει κακή εφαρμογή. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να αναπτύξουν και να επιβάλουν κριτήρια για την εξέταση της προκαλσιτονίνης σε ασθενείς με LRTI καθώς και άλλες λοιμώξεις. Ωστόσο, ακόμη και με την εφαρμογή, πολλοί κλινικοί γιατροί αμφισβητούν τη χρησιμότητα της παρακολούθησης της προκαλσιτονίνης.
Βιβλιογραφία
Heren JE et al. Procalcitonin monitoring and antibiotic duration in presumed lower respiratory tract infections: A propensity score–matched cohort across the Veterans Health Administration. Open Forum Infect Dis 2023 Nov; 10:ofad520.