Η καρδιομεταβολική θνησιμότητα παγκόσμια και ο επιπολασμός των σημαντικών καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου αυξήθηκαν μέχρι το 2022, με την αρτηριακή υπέρταση να παραμένει ο ισχυρότερος παράγοντας, σύμφωνα με την ενημέρωση του 2023 στην ειδική έκθεση για την Παγκόσμια Επιβάρυνση Νόσων για την καρδιαγγειακή νόσο.
Η έκθεση συντάχθηκε σε συνεργασία μεταξύ του Journal of the American College of Cardiology, του Institute for Health Metrics and Evaluation και του NHLBI.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μια επίμονη πρόκληση που οδηγεί σε έναν τεράστιο αριθμό πρόωρων και αποτρέψιμων θανάτων. Υπάρχουν πολλές φθηνές και αποτελεσματικές θεραπείες. Γνωρίζουμε ποιους παράγοντες κινδύνου πρέπει να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν απλές υγιεινές επιλογές που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν την υγεία τους. Αυτός ο άτλαντας παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι χώρες στις προσπάθειές τους για την πρόληψη και τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι ερευνητές εντόπισαν πέντε σημαντικές τάσεις στην παγκόσμια καρδιαγγειακή νόσο και τους παράγοντες κινδύνου.
Αυξανόμενοι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα
Οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκόσμια αυξήθηκαν από 12,4 εκατομμύρια το 1990 σε 19,8 εκατομμύρια το 2022 και από το 2015 έως το 2022, η τυποποιημένη για την ηλικία θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξήθηκε σε 27 χώρες.
Επιπλέον, τα τυποποιημένα έτη ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία ξεπέρασαν τα 500 ανά 100.000 έτη ζωής για παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, όπως η υπέρταση, κακή διατροφή, ατμοσφαιρική ρύπανση, υψηλή LDL, υψηλός ΔΜΣ, υψηλή γλυκόζη αίματος νηστείας και το κάπνισμα.
Αυξανόμενο φορτίο καρδιομεταβολικών παθήσεων
Τα εκτιμώμενα παγκόσμια επίπεδα αυξημένου βάρους και παχυσαρκίας μπορεί να φτάσουν σε περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2035, σε σύγκριση με περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια το 2020, ενώ ο παγκόσμιος επιπολασμός της παχυσαρκίας μόνο αναμένεται να αυξηθεί από 14% σε 24% μέχρι το 2035.
Το Global Burden of Disease 2021 Diabetes Collaborators εκτίμησε ότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη θα αυξηθεί από 529 εκατομμύρια το 2021 σε 1,3 δισεκατομμύρια το 2050.
Παρόλο που η έκθεση περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία για τις παγκόσμιες τάσεις στην αρτηριακή πίεση, LDL, ΔΜΣ, γλυκόζη αίματος νηστείας και νεφρική δυσλειτουργία, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η υπέρταση ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας για αποδιδόμενη τυποποιημένη κατά την ηλικία καρδιαγγειακή νόσο, με DALY σε 2.564,9 ανά 100.000 έτη ζωής.
Κατανομή του φορτίου της καρδιαγγειακής νόσου
Υψηλή κατανομή σε ορισμένες περιοχές παρατηρήθηκε στην επιβάρυνση από καρδιαγγειακά νοσήματα, όπου τα τυποποιημένα για την ηλικία ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα κυμαίνονταν από 73,6 ανά 100.000 άτομα σε περιοχές υψηλού εισοδήματος της Ασίας Ειρηνικού έως 432,3 ανά 100.000 στην Ανατολική Ευρώπη το 2022.
Ο τυποποιημένος για την ηλικία επιπολασμός της καρδιαγγειακής νόσου ήταν υψηλότερος στην Κεντρική Ασία με 11.342,6 ανά 100.000 άτομα και χαμηλότερος στη Νότια Ασία με 5.881 ανά 100.000 άτομα.
Επιπλέον, η ισχαιμική καρδιοπάθεια ήταν η κύρια αιτία θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, με παγκόσμιο τυποποιημένο για την ηλικία ποσοστό θνησιμότητας 108,8 ανά 100.000 άτομα, ακολουθούμενη από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Διαφορετική επιβάρυνση για καρδιαγγειακά νοσήματα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
Περισσότερο από το 75% της παγκόσμιας επιβάρυνσης για καρδιαγγειακά νοσήματα παρατηρείται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην Ωκεανία, την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, την υποσαχάρια Αφρική, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, την Καραϊβική και την Ανατολική και Νότια Ασία. .
Μείωση της καρδιαγγειακής νόσου από την οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση
Τα αποδιδόμενα τυποποιημένα για την ηλικία έτη ζωής σε αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων που παρατηρήθηκαν για την ατμοσφαιρική ρύπανση των νοικοκυριών — που ορίζεται ως ρύπανση από στερεά καύσιμα, έκθεση σε μόλυβδο και μη βέλτιστη θερμοκρασία — μειώθηκαν κατά 65,1% από το 1990 έως το 2022.
Παρόμοιες μειώσεις παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για χρόνια ζωής με αναπηρία, χρόνια απώλειας ζωής και θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Βιβλιογραφία
Mensah GA, et al. A Heart-Healthy and Stroke-Free World: Using Data to Inform Global Action. J Am Coll Cardiol. 2023; doi:10.1016/j.jacc.2023.11.003.