Προφύλαξη με κολχικίνη στην ουρική αρθρίτιδα: είναι απαραίτητη στην έναρξη θεραπείας με αλλοπουρινόλη;

Η κολχικίνη απέτρεψε τις κρίσεις της ουρικής αρθρίτιδας, αλλά μια επανεμφάνιση των εξάρσεων καταγράφηκε όταν σταμάτησε η χορήγησή της.

Η θεραπεία μείωσης των ουρικών αλάτων με αλλοπουρινόλη μερικές φορές παραδόξως επιταχύνει τις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας. Γι’ αυτό το λόγο, οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν αρκετούς μήνες προφύλαξης με αντιφλεγμονώδες (π.χ. με κολχικίνη) μετά την έναρξη της αλλοπουρινόλης. Αυτή η πρακτική αναπτύχθηκε όταν οι κλινικοί γιατροί έτειναν να ξεκινούν την αλλοπουρινόλη σε σχετικά υψηλές δόσεις, αλλά οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν τώρα να ξεκινούν με χαμηλές δόσεις και να τιτλοποιούνται αργά. Θα μπορούσε αυτή η νέα στρατηγική να καταστήσει περιττή την προφύλαξη από την κολχικίνη;

Για να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές τυχαιοποίησαν 200 ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα που άρχιζαν αλλοπουρινόλη για να λάβουν κολχικίνη (0,5 mg ημερησίως) ή εικονικό φάρμακο για 6 μήνες.

Ασθενείς με εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης (eGFR) ≥60 mL/λεπτό/1,73 m2 ξεκίνησαν αλλοπουρινόλη στα 100 mg ημερησίως, με μηνιαίες αυξήσεις 100 mg έως ότου επιτευχθεί το επίπεδο στόχου ουρικού οξέος (δηλαδή <6 mg/dL).

Οι ασθενείς με eGFR μεταξύ 30 και 60 mL/λεπτό/1,73 m2 ξεκίνησαν την αλλοπουρινόλη με 50 mg ημερησίως και αύξησαν κατά 50 mg μηνιαίως.

Ασθενείς με eGFR <30 mL/λεπτό/1,73 m2 αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Στους 6 μήνες, οι λήπτες κολχικίνης είχαν λιγότερες εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας από τους λήπτες εικονικού φαρμάκου (μέσος όρος 0,35 έναντι 0,61 εξάρσεις μηνιαίως). Ωστόσο, κατά τους επόμενους 6 μήνες (μετά τη διακοπή της κολχικίνης και του εικονικού φαρμάκου), το ποσοστό εξάρσεων έγινε υψηλότερο στην ομάδα της αρχικής κολχικίνης από ό,τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Έτσι, καθ’ όλη τη διάρκεια των 12 μηνών, τα ποσοστά έξαρσης ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες.

Η κολχικίνη προστάτευσε από εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας, αλλά μετά τη διακοπή της, η ομάδα της κολχικίνης ισοφάρισε την ομάδα ελέγχου σε αριθμό εξάρσεων. Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν είτε τη συνέχιση της προφύλαξης με χαμηλή δόση κολχικίνης για περισσότερο από 6 μήνες είτε τη μη χορήγηση καθόλου προφύλαξης όταν χρησιμοποιούμε με χαμηλή δοσολογία αλλοπουρινόλης και αυξάνουμε αργά τη δόση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι ασθενείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ξεκινήσουν αντιφλεγμονώδη θεραπεία με το πρώιμο σημάδι έξαρσης.

Βιβλιογραφία

Stamp L et al. Is colchicine prophylaxis required with start-low go-slow allopurinol dose escalation in gout? A non-inferiority randomised double-blind placebo-controlled trial. Ann Rheum Dis 2023 Dec; 82:1626.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1394 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr