Υπέρταση, αντιυπερτασικά φάρμακα και άνοια: ποιά η σχέση μεταξύ τους

Ο κίνδυνος για την άνοια τύπου Alzheimer και την άνοια οιασδήποτε αιτιολογίας επηρεάστηκε από την ύπαρξη υπέρτασης και τη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων σε μια μεγάλη ομάδα ηλικιωμένων.

Η υπέρταση είναι ένας γνωστός πλέον παράγοντας κινδύνου για άνοια κάθε αιτίας.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από μια διεθνή ομάδα 31.250 συμμετεχόντων σε μελέτες από 14 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Αυστραλασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Νότιας Αμερικής (41% άνδρες, μέση ηλικία 72 έτη, μέση αρχική αρτηριακή πίεση 138/80 mm Hg), οι ερευνητές προσδιόρισαν εάν η χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων σχετίστηκε με εμφάνιση άνοιας σε τρεις κατηγορίες συμμετεχόντων:

  1. μια ομάδα ελέγχου χωρίς ιστορικό υπέρτασης ή χρήση αντιυπερτασικών κατά την έναρξη,
  2. μια ομάδα ατόμων με υπέρταση που ήταν σε αντιυπερτασική θεραπεία με φυσιολογική αρτηριακή πίεση κατά την έναρξη και
  3. μια ομάδα ατόμων με υπέρταση που όμως δεν ελάμβαναν αντιυπερτασική θεραπεία κατά την έναρξη.

Οι διαγνώσεις άνοιας Alzheimer (AD) και άνοιας οιασδήποτε άλλης αιτίας βασίστηκαν σε τυποποιημένα κριτήρια.

Μετά από μέση παρακολούθηση 4 ετών, οι συμμετέχοντες στην ομάδα υπέρτασης χωρίς θεραπεία είχαν 36% αυξημένο κίνδυνο για άνοια AD σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου και 42% αυξημένο κίνδυνο για άνοια AD σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με υπέρταση που λάμβαναν θεραπεία.

Σε σύγκριση με τους μάρτυρες, τα άτομα με υπέρταση που δεν λάμβαναν θεραπεία και εκείνα με υπέρταση που λάμβαναν θεραπεία είχαν αυξημένο κίνδυνο για άλλης αιτίας άνοια πλην Alzheimer, και αυτός ο κίνδυνος ήταν ίδιος στις δυο αυτές ομάδες.

Η φυλή δεν επηρέασε αυτά τα αποτελέσματα. Το αρχικό επίπεδο της αρτηριακής πίεσης δεν επηρέασε τον κίνδυνο άνοιας Alzheimer, αλλά η αρχική διαστολική αρτηριακή πίεση είχε μια επίδραση σχήματος U στον κίνδυνο άνοιας πλην Alzheimer σε άτομα με παρακολούθηση άνω των 5 ετών.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά ότι η αντιυπερτασική θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο για την όψιμη εμφάνιση άνοιας, ειδικά τον κίνδυνο άνοιας Alzheimer. Ένα δυνατό σημείο αυτής της μελέτης είναι η συμπερίληψη πολλαπλών φυλών και εθνοτήτων. Ωστόσο, ο καθορισμός της αρτηριακής πίεσης στόχου για τη θεραπεία εξακολουθεί να είναι απαραίτητος και μη διευκρινισμένος.

Βιβλιογραφία

Lennon MJ et al. Blood pressure, antihypertensive use, and late-life Alzheimer and non-Alzheimer dementia risk: An individual participant data meta-analysis. Neurology 2024 Sep 10; 103:e209715.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1394 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr