Η θεραπεία με β αποκλειστή θα πρέπει να συνεχίζεται επ’ αόριστο μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου;

Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη, οι ασθενείς που διέκοψαν τους β-αποκλειστές είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για καρδιαγγειακά επεισόδια.

Η επ’ αόριστον θεραπεία με β-αποκλειστές μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΜΙ)  πρόσφατα τέθηκε υπό αμφισβήτηση. Η αντίληψη ότι οι ασθενείς έχουν συχνά παρενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση β-αποκλειστών είναι μια αφορμή για να εξεταστεί εάν αυτά τα φάρμακα είναι απαραίτητα μετά τη σύγχρονη αντιμετώπιση του ΜΙ.

Σε αυτή τη γαλλική μελέτη, 3.700 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με β-αναστολείς με προηγούμενο ΜΙ και στεφανιαία επαναγγείωση τυχαιοποιήθηκαν για να συνεχίσουν ή να σταματήσουν τους β-αναστολείς. Το διάμεσο διάστημα μεταξύ του MI και της εγγραφής στη μελέτη ήταν 3 χρόνια. Ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και κλάσμα εξώθησης <40% ή άλλες ενδείξεις για β-αναστολείς αποκλείστηκαν.

Κατά τη διάμεση παρακολούθηση 3 ετών σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Η συχνότητα εμφάνισης του πρωτεύοντος σύνθετου καταληκτικού σημείου (δηλαδή θάνατος, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο ή νοσηλεία για καρδιαγγειακούς [CV] λόγους) ήταν υψηλότερη στους ασθενείς που σταμάτησαν από ό,τι σε εκείνους που συνέχισαν τους β-αναστολείς (23,8% έναντι 21,1%).

Η διαφορά περίπου 3 ποσοστιαίων μονάδων οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε περισσότερες νοσηλείες για καρδιαγγειακά νοσήματα (κυρίως σχετιζόμενα με στεφανιαία νόσο) στην ομάδα διακοπής (18,9% έναντι 16,6%).

Οι μέσες βαθμολογίες ποιότητας ζωής ήταν παρόμοιες στις δύο ομάδες.

Η διακοπή της μακροχρόνιας θεραπείας με β-αποκλειστές δεν βελτίωσε την ποιότητα ζωής (κατά μέσο όρο) ενώ από την άλλη αύξησε ελαφρώς τον κίνδυνο νοσηλείας που σχετίζεται με το καρδιαγγειακόσύστημα. Ωστόσο, μια άλλη πρόσφατη μελέτη δεν έδειξε διαφορά στα αποτελέσματα CV όταν οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν για χρήση ή μη χρήση β-αναστολέων λίγο μετά τον έμφραγμα του μυοκαρδίου και την επαναγγείωση. Συνολικά, αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν ότι οποιαδήποτε προσέγγιση είναι αποδεκτή. Για παράδειγμα, θα σκεφτόμουν να σταματήσω τους β-αναστολείς σε ασθενείς που έχουν παρενέργειες από το φάρμακο ή που επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν την πολυφαρμακία. Αντίθετα, μπορεί να συνεχίσω τα φάρμακα σε ασθενείς χωρίς αυτές τις ανησυχίες ή όταν οι β-αναστολείς βοηθούν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, σημειώστε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ακόμη μελέτες (REBOOT Eur Heart J Cardiovasc Pharmacother 2022; 8:291 και BETAMI-DANBLOCK Eur Heart J Cardiovasc Pharmacother 2024; 10:175).

Βιλιογραφία

Silvain J et al. Beta-blocker interruption or continuation after myocardial infarction. N Engl J Med 2024 Aug 30.

Yndigegn T et al. Beta-blockers after myocardial infarction and preserved ejection fraction. N Engl J Med 2024 Apr 7

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1394 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr