Οι περισσότεροι ενήλικοι δεν γνωρίζουν ότι έχουν αρρύθμιστη υπέρταση

Ένα σημαντικό ποσοστό ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν γνωρίζει ότι πάσχει από υπέρταση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Τα ευρήματα επίσης έδειξαν ότι η αρρύθμιστη υπέρταση μεταξύ εκείνων που υποβάλλονται σε αντιυπερτασική θεραπεία είναι επίσης πολύ συχνή, ειδικά μεταξύ νεότερων ενηλίκων ηλικίας κάτω των 45 ετών.

Η μελέτη έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη γενική υγεία του πληθυσμού δεδομένης της συσχέτισης της υπέρτασης με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Η μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2020 σε 3.129 ερωτηθέντες ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι ισοδυναμούσαν με εκτίμηση πληθυσμού 100,4 εκατομμυρίων ενηλίκων.

Τα αποτελέσματα που αξιολογήθηκαν περιελάμβαναν την ευαισθητοποίηση των ασθενών για την υπέρταση, τη χρήση φαρμάκων και τις συστάσεις θεραπείας.

Διαπιστώθηκε το 57,6% των συμμετεχόντων στη μελέτη – ίσο με 57,8 εκατομμύρια ενήλικες – δεν γνώριζαν ότι είχαν υπέρταση.

Επιπλέον, μεταξύ των συμμετεχόντων που γνώριζαν ότι είχαν υπέρταση και ήταν επιλέξιμοι για αντιυπερτασικά φάρμακα, το 70% λάμβανε το φάρμακο αλλά παρόλα αυτά είχε αρρύθμιστη υπέρταση.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 44 ετών, οι ερευνητές ανέφεραν ποσοστό αρρύθμιστης υπέρτασης 83,7% συνολικά, συμπεριλαμβανομένου 91,8% στις γυναίκες και 94,3% στους άνδρες.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 75,7% των ενηλίκων που δεν γνώριζαν ότι είχαν αρρύθμιστη υπέρταση δεν είχαν επισκέψεις σε υγειονομική περίθαλψη το τελευταίο έτος, ενώ πάνω από το ήμισυ (51,8%) από εκείνους που είχαν δύο επισκέψεις στον τομέα της υγείας το περασμένο έτος παρέμειναν αρρύθμιστοι.

Πολλαπλές επιπτώσεις από τα αποτελέσματα

Ο υψηλός επιπολασμός της μη ρυθμισμένης υπέρτασης σε άτομα ηλικίας 18 έως 44 ετών είναι ανησυχητικός δεδομένης της σημασίας της έγκαιρης καρδιαγγειακής υγείας στην πρόληψη των αρνητικών εκβάσεων της καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή.

Αυτό το εύρημα μπορεί να εξηγηθεί από μια πρόσφατη μελέτη που διαπίστωσε ότι οι νεότεροι άνθρωποι έχουν πιο περιορισμένη ενασχόληση με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους. Για το κοινό, το κύριο μήνυμα για τους νεότερους ενήλικες όσον αφορά την υπέρταση είναι ότι πρέπει να ελέγχονται πιο τακτικά ‘οσον αφορά την ΑΠ και να ενθαρρύνουν τους συνομηλίκους τους να κάνουν το ίδιο. Ακόμα κι αν αισθάνονται υγιείς, είναι σημαντικό να ελέγχεται τακτικά η ΑΠ τους.

Οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης διαδραματίζουν βασικό ρόλο και μπορούν να βοηθήσουν στη διασφάλιση ακριβών μετρήσεων ΑΠ κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ασθενών, η οποία ξεκινά με την υιοθέτηση των πιο πρόσφατων κατευθυντήριων γραμμών υπέρτασης.

Οι θεράποντες ιατροί μπορούν επίσης να εξασφαλίσουν την κατάλληλη δόση φαρμάκου, να ενθαρρύνουν τη συμμόρφωση με τα φάρμακα, να βοηθήσουν τους ασθενείς να μετρούν με ακρίβεια την ΑΠ τους και να παρακολουθούν συχνά τους ασθενείς.

Βιβλιογραφία

Richardson LC, Vaughan AS, Wright JS, Coronado F. Examining the Hypertension Control Cascade in Adults With Uncontrolled Hypertension in the US. JAMA Netw Open. 2024;7(9):e2431997.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1394 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr